Hoe en wat yoga

Yoga in Zeist

Wij bieden verschillende vormen van yoga aan:


Hatha yoga: door Henny op dinsdag en donderdagavond


In deze lessen gaat het om bewust worden van wat er is. Het lichaam en de adem zijn daarbij een hulpmiddel bij uitstek. Houdingen en bewegingen worden gedaan met aandacht en naar eigen kunnen. Gedurende de les zul je merken dat er meer rust ontstaat, zowel fysiek als mentaal. Elke les zal weer andere houdingen hebben en zal een ander aspect van yoga onder de aandacht brengen. De kern blijft hetzelfde: acceptatie en aandachtig zijn. De les wordt afgesloten met een meditatie of ontspanningsoefening.


Yoga en meditatie: door Selma op woensdagavond


Een gezonde balans tussen lichaam en geest wordt bereikt door het beoefenen van yoga-houdingen en meditatie. Door deze combinatie ervaar je de houdingen intenser en wordt het makkelijker om in je dagelijkse leven de rust in je denken te behouden. De avond is verdeeld in een beginnersgroep en een groep voor gevorderden. De starters krijgen een introductie in de klassieke yoga-houdingen (asana's) en worden getraind om via concentratie in meditatie te komen. Bij de gevorderden groep (om 20.30) wordt er langer gemediteerd en is er meer aandacht voor de yoga filosofie. In beide groepen is er  aandacht voor de chakra’s zowel in de asana’s als in de filosofie.


Yoga vanuit de Himalaya traditie: door Anouk op zaterdagochtend


“Once you turn your focus inward, the process of transformation will begin, then you will become aware of the many levels of consciousness.” - Swami Rama

Deze traditie kent haar oorsprong in de Himalaya gebergte. De lijn in de ascetische orde in India heeft de naam 'Bharati', wat betekent 'hij die de geliefde van kennis is'. In deze klassieke traditie combineren we een aantal elementen, waaronder de wijsheid van Patanjali's Yoga Sutras, Raja Yoga en specifiek mondeling overgeleverde instructies en ervaringen. Yoga, meditatie, ontspanningsmethoden en ademhalingstechnieken horen onlosmakelijk bij elkaar. Het is het samenspel dat naar resultaat leidt.

Deze 5000 jaar oude en beproefde benadering vind je niet in boeken, maar is al duizenden jaren van yogameester op yogameester overgedragen. De onderdelen van de lessen zijn in onderlinge samenhang op elkaar afgestemd en leiden naar een diep en effectief resultaat. Alle yogabeoefening staat in dienst van meditatie, waarin de systematiek helpt om jouw lichaam en mind stapsgewijs stiller te maken.

 

De lessen bestaan uit ontspanningsoefeningen, adem- en energiebeheersing, Joints & Glands (oefeningen om het lichaam 'wakker' te maken en de energie te reguleren), asanas (fysieke 'zachte' oefeningen) eindigend met een meditatie. De les wordt soms aangevuld met yogawetenschap en filosofie.